Ecofin Audit Service

  • Romana
  • Русский
  • English (United States)
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Evenimente

Sample imageÎntre 05 şi 07 decembrie 2012, în premieră pentru Republica Moldova va avea loc Reuniunea a 119-a a Asambleii Generale a Organizaţiei Europene pentru Calitate (EOQ). Concomitent, îşi va începe lucrările Prima Conferinţă Ştiinţifică Internaţională în domeniul calităţii din Republica Moldova cu genericul ”Managementul şi produse de calitate cu/ prin oameni de calitate” consacrată atât problemelor actuale de management, asigurării calităţii produselor alimentare şi a serviciilor în domeniul învăţământului, cât şi nivelului calităţii vieţii în general.(Citiţi mai mult...)
Sample imagePreşedintele Asociaţiei Auditorilor şi Consultanţilor în Management din Republica Moldova, Directorul general al Firmei de audit „Ecofin-Audit-Service” SRL, redactorul-şef al revistei "Fin-Consultant", economistul, dl. Ion Prisăcaru a semnat un nou volum original, proaspăt apărut la editura ”Gunivas” - ”Revenire la rădăcini”. (Citiţi mai mult...)
Sample imageÎn luna martie 2012, Firma de audit "Ecofin-Audit-Service" SRL, a devenit membru - partener în reţeaua internaţională Crowe Horwath International (Citiţi mai mult...)

Home Noutăţi Turcia: obiective de talia primelor zece economii ale lumii

Turcia: obiective de talia primelor zece economii ale lumii

„O insulă de stabilitate politică şi un miracol economic într-o Europă măcinată de criză, Turcia este hotărâtă să-şi tripleze PIB-ul în următorii zece ani şi să intre în topul primelor zece economii ale lumii”, scrie Ziarul Financiar. Va reuşi oare? O astfel de tendinţă nu este nouă pentru Turcia.

În ultimii zece ani economia acestei ţări s-a triplat la aproape 800 miliarde de dolari, ceea ce a propulsat indi¬ca¬torul PIB per capita deasupra pragului de 10.000 de dolari pe an şi a aprins ape¬titul clasei mijlocii pentru lux şi huzur, scrie publicaţia arabă The National. Astfel, Turcia ajunge pe lo¬cul 16 în topul marilor economii ale lumii. Pentru a repeta performanţa, Ankara trebuie să construiască un sistem educa-ţio¬nal mai solid, să înceapă să producă mai mul¬te bunuri procesate, nu doar materie pri¬mă, să rescrie legislaţia fiscală pentru a avea o sursă sigură şi constantă de venituri şi să lichideze deficitul de cont curent. La această concluzie au ajuns par¬tici¬panţii la o dezbatere organizată de centrul londonez de cercetare Chatam House. La discuţii au fost invitaţi ţi reprezentanţi ai autorităţilor de la Ankara, printre care guvernatorul Băncii Centrale Erdem Basci şi ministrul de Externe Ahmet Davutoglu, ambasa¬dori, investitori şi profesori. Dacă în politică Turcia trebuie să facă faţă reculului turbulenţelor sociale din lumea arabă, apoi în finanţe trebuie să reziste crizei financiare din Euro¬pa. UE a fost prin¬ci¬palul factor care a influenţat reformele politice şi economice ale ţării până în 2010, când au fost întrerupte negocierile de ade¬rare la spaţiul comunitar, notează The Wall Street Journal.

Turcia are în faţă mai multe pro¬vocări externe: criza zonei euro, instabilitatea şi siguranţa din regiune ţi interne: intensificarea violenţelor dintre Turcia şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care pune în pericol eforturile de a înlocui o constituţie impusă cu forţa militară cu una cu caracter civil, a remarcat Oksana Antonenko, consilier politic la BERD. De când Partidul Justiţiei şi Dezvoltării al premierului Recep Tayyip Erdogan a preluat conducerea statului, economia Turciei a înregistrat o creştere medie de 5,5% pe an, triplându-se la 780 miliarde de dolari, iar PIB per capita a urcat de la 3.500 de dolari la 10.500 de dolari. Pentru ca Turcia să ajungă la un PIB de 2.000 miliarde dolari şi la un PIB per capita de 25.000 de dolari până în 2023, creşterea medie a economiei ar trebui să fie de 7,5% pe an. Dar Ankara finanţează creşterea economică cu datorii, iar lipsa capitalului ar putea deraia ţara de pe drumul ascendent.

În iulie deficitul de cont curent era de 61,4 miliarde dolari, cu puţin sub 8% din PIB, faţă de un excedent mediu de 1,5% în economiile emergente şi în curs de dezvoltare, potrivit datelor FMI. În plus, economia a crescut cu doar 2,9% în al doilea trimestru, în ritm anua¬li-zat, comparativ cu un avans mediu de peste 8% în ultimii doi ani. Turcia nu este imună la turbulenţele din UE, cea mai mare piaţă pentru ex-porturile acestei ţări. Însă, deoarece ce¬rerea de aici este subminată de recesiune şi de criza datoriilor, Ankara şi-a îndreptat in¬te¬resul spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Pentru a atrage investitorii arabi, Turcia a introdus în luna mai o lege care permite arabilor să cumpere proprietăţi. Legea înlătură legea reciprocităţii sub care doar cetăţenii statelor care permit turcilor să achiziţioneze proprietăţi pot avea aceleaşi drepturi în Turcia. Noua legislaţie măreşte cu mai mult de zece ori suprafaţa de teren pe care o pot deţine străinii. În ultimii zece ani statul a atras investiţii directe străine de peste 100 miliarde dolari.

De asemenea, în iulie Ankara a introdus un nou cod comercial prin care vrea să îmbunătăţească guvernanţa din sectorul corporate, practicile de audit şi contabilitate şi, cel mai important, permite înfiinţarea unei companii având un singur acţionar sau partener, ceea ce face mai uşor lansarea afacerilor, notează Financial News. Următorul val de investiţii va veni, probabil, de la industria arabă a turismului. Turcia a devansat recent Marea Britanie trecând pe locul şase în topul celor mai populare destinaţii turistice, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului. Aproape 30 de milioane de sosiri internaţionale au adus ţării venituri de 23 miliarde dolari anul trecut. Turcia vrea, la fel, să devină ”Dubai”-ul Europei construind la Istanbul un centru financiar internaţional de tipul Wall Street, pe malul Mării Marmara, printr-o investiţie de 2,6 miliarde de dolari, astfel încât oraşul să îşi asume rolul istoric de centrul comercial global, potrivit Bloomberg.

 

Parteneri

Donoway Partner

Premii